به گزارش پایگاه خبری ساخت و ساز هشتم، طبیعتا در هر سیستم الکترونیکی قسمت های مختلفی وجود دارد که هر کدام وظیفه مشخصی را انجام می دهند. یکی از قطعاتی که در تمامی تجهیزات الکتریکی به کار برده شده و دارای کاربردی مشخص و بسیار مهمی است، فیوز برق می باشد که دلیل اصلی استفاده از آن برای محافظت از تجهیزات مختلف در برابر تنش ها و نوسانات جریان است.
فیوز های برق نیز همانند سایر لوازم الکترونیکی از انواع مختلفی بهره مند هستند که هر یک برای مواردی مشخص مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی این وسیله به سه دسته ی زیر تقسیم بندی می شود.
انواع فیوز برق:
فیوز برق فشنگی
این نوع، همان طور که از اسمش مشخص است از یک نوع فشنگ به خصوص در دو جداره ی پایه و کلاهک ساخته شده است و نحوه ی عملکرد آن به این صورت می باشد که اگر به هر دلیلی در جریان برق نوساناتی ایجاد شود، سیم های قرار گرفته در داخل فشنگ فیوز در اثر گرمای ایجاد از طریق این نوسان ذوب شده و باعث قطع شدن مدار خواهند شد.
در اکثر مواقع تشخیص اینکه آیا فیوز در اثر نوسانات ایجاد شده دچار سوختگی شده است یا خیر، برای افراد زیادی بسیار سخت به نظر می رسد اما به منظور فهمیدن این مورد راه حل آسانی وجود دارد که در ادامه ی این مطلب آن را توضیح خواهیم داد: اگر به قسمت انتهایی فیوز برق نگاه کنید، پولک های رنگی ای را مشاهده خواهید کرد که هر کدام مورد خاصی را مشخص می نمایند. شما می توانید با مراجعه به دفترچه های راهنمای دستگاه مورد نظر هر یک از این مفاهیم را متوجه شوید. دقت داشته باشید که اگر فیوز سوخته باشد، پولک مربوط به آن در اثر ذوب شدن سیم از دستگاه خارج خواهد شد و در این هنگام شما باید یک فیوز برق جدید را خریداری کرده و برای نصب آن اقدام کنید.
فیوز برق مینیاتوری
این نوع به دلیل اینکه تعویض فیوز های فشنگی برای اکثر افراد دشوار می باشد، ساخته شده اند و دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام در مصارف خاصی کاربرد ویژه دارند و بر حسب نیاز و تشخیص شخص برق کار مورد استفاده قرار می گیرند.
فیوز برق کمپکت
فیوز برق کامپکت که به کلید های اتوماتیک معروف هستند، در واقع نوع جدیدی از این تجهیز می باشند که برای حفاظت بیشتر از سایر وسایل الکترونیکی استفاده می شوند.
آشنایی با مزایای فیوزهای کمپکت
فیوز کمپکت با سایر انواع این دستگاه تفاوت های بارزی دارد که موجب می گردد این نوع نسبت به سایرین موارد استفاده ی بیشتر و متقاضیان بیشتری داشته باشد، برای مثال نوع کمپکت با توجه به ساختاری که دارد، این امکان را فراهم کرده است که بتوان میزان دقیق جریانی عبوری را تعیین کرد و حتی رنج جریان بیشتری را نسبت به سایر فیوزها پوشش می دهند.
همانطور که می دانید یکی از مهم ترین پارامتر هایی که یک فیوز برق استاندارد باید از آن بهره مند باشد، قدرت زیاد در قطع شدن آن است. این ویژگی شاید برای تجهیزات خانگی کم اهمیت باشد ولی اگر تجهیزات صنعتی و گران قیمت را در نظر داشته باشید، استفاده از این نوع بهترین گزینه می باشد؛ زیرا ریسک آسیب دیدگی دستگاه های مهم را در زمان بروز مشکل به صفر می رساند.
همچنین ساختار فیوز های کمپکت به گونه ای طراحی شده است که محافظت کامل را برای دستگاه شما ایجاد می کند که این مورد در سایر انواع دیده نشده است. فیوز برق کمپکت از این قابلیت برخوردار است که از راه دور بتوان آن ها را کنترل کرد و این ویژگی کاربردی در بسیاری از صنایع، باعث راحت تر انجام شدن فرآیند های مختلف شده است. توجه داشته باشید که اگر شما می خواهید یک فیوز برق مناسب را تهیه کنید:
- ابتدا باید این موضوع مشخص شود که برای چه مصرفی به فیوز نیاز دارید تا بتوانید بهترین مدل را انتخاب نمایید.
- دانستن اینکه چه محصولی برای تجهیزات شما مفید تر است، این مزیت را به همراه دارد که در پرداخت هزینه های جاری تا میزان زیادی صرفه جویی خواهد شد.
کاربرد فیوز برق چیست؟
مسلما برقکاران محترم تا حد کافی نسبت به کارایی چنین وسیله ای آگاه هستند و می دانند که در کدام مراحل برق کشی باید از آن بهره گیرند اما برای آن دسته از کسانی که از اطلاعات کافی برخوردار نیستند. مطالب مختصری به عنوان راهنمایی در نظر گرفته ایم که در ادامه ی این مقاله بیان شده اند.
یکی از نکات اساسی در خصوص سیم کشی برق ساختمان این است که باید به گونه ای عمل شود که به میزان کافی، امنیت و محافظت لحاظ گردد. انواع فیوز برق به عنوان یکی از وسایل بسیار پر کاربرد و ایمن در صنعت برق و الکترونیک مورد استفاده قرار می گیرند و تاثیر این وسیله دقیقا بر افزایش قابلیت کنترل جریان الکتریکی می باشد؛ یعنی زمانی که لازم است در یک مدار و برای یک فضای مشخص، میزان جریان از یک حد تعیین شده بیشتر نشود و استاندارد و ثابت بماند، می توان از انواع فیوز برق استفاده نمود.
اجزای تشکیل دهنده ی فیوز برق
به غیر از متریال هایی که برای پوشاندن سطح خارجی و اتصالات این وسیله به کار رفته اند و شکل و شمایل آن را متفاوت می سازند، بخش اصلی آن، در واقع یک سیم فلزی است که توانایی مقاومت در برابر جریان تا یک حد مشخصی را دارد و اگر از حد انتظار بیشتر شود، عناصر سازنده ی این سیم ذوب شده و باعث قطع شدن برق قبل از وقوع هر حادثه و خطری می گردد؛ لذا از این طریق است که انواع فیوز برق برای کنترل و حفاظت سیستم برق کشی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند. توجه به این نکته ضروری است که با توجه به انواع ارائه شده از این ابزار که در بازار موجود می باشند، باید برای هر مدار الکتریکی و کاربردی که مد نظر است، از نوع مناسب تر آن استفاده شود تا هدف مورد نظر تامین گردد.
تقسیم بندی انواع فیوز برق
قبل از هر چیز لازم است بگوییم که این ابزار بر اساس میزان ولتاژ و سیستمی که برای قطع جریان در مدار الکتریکی درون آن ها تعبیه شده است، در انواع مختلفی تولید و به بازار مصرف توزیع می گردند و بنا بر ملزومات هر پروژه و نوع آن، شخص برقکار باید مناسب ترین نوع این دستگاه را انتخاب نماید. از متداول ترین نوع فیوز برق می توان به فیوز حرارتی ذوب شونده، فیوز مغناطیسی، فیوز توان بالا NH، فیوز فشار قوی HH و … اشاره نمود.
- انواع فیوز برق حرارتی همانطور که از نامشان پیداست و در بخش بالایی این مقاله نیز توضیح داده شد، از طریق مقاومت یک سیم فلزی در برابر شدت جریان، به کنترل و حفاظت از مدار الکتریکی می پردازد و در اثر عبور جریان بیش از حد، با واکنش تعریف شده ای نظیر ذوب شدن و قطع جریان، از آسیب به تجهیزات برقی موجود در مدار جلوگیری می کند.
- انواع فیوز برق مغناطیسی نیز دارای ویژگی ها و عملکرد مخصوص به خود می باشد و به این صورت عمل می نماید که زمان قطع مدار به وسیله ی یک فنر قابل تنظیم است و در صورت افزایش بیش از حد جریان و برقراری اتصال کوتاه، یک هسته ی آهنی جریانات اضافه را جذب کرده و به طور کامل مدار را قطع می نماید.
- انواع فیوز های NH و HH نیز با کاربرد های گسترده ی صنعتی و به ترتیب در شبکه های فشار ضعیف و فشار قوی ( حفاظت از تراسفورماتورهای توزیع ) مورد استفاده قرار می گیرند و طبیعتا قابلیت تحمل جریان اضافه ی آن ها بیش از نوع حرارتی است.
- منبع خبر : آیدین پلاستیک