بتن بیولوژیکال چیست؟
بتن بیولوژیکال چیست؟
گروه تکنولوژی‌های سبز دانشگاه پلی‌تکنیک بارسلونا برای نخستین بار بتن جدیدی را با عنوان ‌بتن بیولوژیکال‌ طراحی کرده که در احداث ساختمان‌های سبز مورد استفاده قرار می‌گیرد

به گزارش پایگاه خبری ساخت و ساز هشتم، بتن بیولوژیکال چیست؟ امروزه در اکثر کشورهای اروپایی ساختمان‌ها با استفاده از جدیدترین ساختارهای زیست‌ محیطی و مصالح ساختمانی سبز احداث می‌شوند که نه تنها مصرف انرژی را به حداقل می‌رساند، بلکه سبب کاهش هزینه‌های ساخت و افزایش طول‌ عمر سازه خواهد شد. گروه تکنولوژی‌های سبز دانشگاه پلی‌تکنیک بارسلونا برای نخستین بار بتن جدیدی را با عنوان ‌بتن بیولوژیکال‌ طراحی کرده که در احداث ساختمان‌های سبز مورد استفاده قرار می‌گیرد و می‌توان دیواره‌های عمودی سبز با پوشش انواع گیاهان را بر روی آن نصب کرد.

بتن بیولوژیکال جایگزین سیمان پرتلند می‌شود و با ترکیب فسفات منیزیم خاصیت علاوه بر مقاومت بالا، به حفظ محیط زیست نیز کمک خواهد کرد. در واقع فسفات منیزیم خاصیت اسیدی مضر را از بتن گرفته و آن را با شرایط زیست‌محیطی سازگار می‌سازد. کاربرد این نوع بتن به ویژه در مناطق مدیترانه‌ای بسیار موثر است، چرا که از تولید باکتری و تجمع آلاینده‌های رطوبت‌زا جلوگیری می‌کند.

طراحی و تولید بتن بیولوژیکال

پارامترهایی که برای طراحی و تولید بتن بیولوژیکال به کار گرفته می‌شود به لطافت، سبک وزنی و در عین حال مقاومت بدنه ساختمان کمک می‌کند و رشد گیاهان سبز در دیواره‌های عمودی ساختمان را دوبرابر افزایش می‌دهد. همچنین این بتن سازگار با محیط‌زیست در ساخت پنل‌های گیاهی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این پنل‌های دیواری در سه لایه طراحی می‌شوند که لایه اول شامل ورقه ضد آب حرارتی است و چرخش آب درون دیواره را کنترل می‌کند و به خروج و ورود آن نظم می‌بخشد. لایه دوم مربوط به خروج آب آلوده به مخزن تصفیه و جذب مجدد آب پاک برای گیاهان زنده می‌شود که در عین حال از فرار یا هدر رفتن آب جلوگیری می‌کند.

لایه سوم را نیز بتن بیولوژیکال تشکیل می‌دهد که حفظ ساختار داخلی دو لایه دیگر را تحت کنترل و نظارت قرار می‌دهد. ورود مواد زائد به داخل آنها جلوگیری می‌کند. تمامی این بخش‌ها بدان معنا است که با استفاده از این بتن، عملیات مکانیکی سخت در تشکیل بدنه خارجی ساختمان حذف می‌شود و تکنیک‌های سازگار با محیط‌زیست جایگزین آن خواهد شد.

بخوانید:  آشنایی با بتن غلطکی و مزایای آن در ساختمان‌سازی

ارگانیسم حرکت آب و جذب آب باران در لایه‌های درونی بتن بیولوژیکال به اندازه‌ای منظم انجام می‌شود که هدر رفتن انرژی پاک و خالص به طور تقریبی به صفر می‌رسد. طرح ساخت پنل‌های گیاهی با استفاده از بتن بیولوژیکال و احداث سازه از طریق این نوع بتن مورد استقبال کارشناسان و سازندگان اسپانیایی قرار گرفته است.

به‌کارگیری بتن بیولوژیکال در فناوری‌ ساختمان سبز

هم‌اکنون توسعه‌دهندگان فناوری‌های سبز ساختمانی این کشور کاربرد بتن سبز بیولوژیکال را در دستور کار خود قرار داده و این طرح جدید را در‌پروژه‌‌های شهری بارسلونا به اجرا درمی‌آورند. همچنین می‌توان بتن بیولوژیکال را در رنگ­‌ها و طرح‌های فانتزی متنوع تولید کرد که در این ­صورت استفاده از رنگ‌های صنعتی مضر به حداقل می‌رسد. الگوها و رنگ‌های بدنه بتن بیولوژیکال به گونه‌ای است که در شرایط گوناگون زیست‌ محیطی دچار‌ کم‌ترین تغییرات می‌‌‌شوند و به هیچ عنوان در سطح آن­ها ترک یا شکاف به وجود نمی‌‌آید.

‌مزایای بتن بیولوژیکال چیست؟

مزایای این سیستم متعدد است از جمله می‌توان اشاره کرد.

  • گیاهان دی اکسید کربن را از هوا و اکسیژن آزاد جذب می‌کنند.
  • همچنین این لایه به عنوان عایق از تبادل حرارت جلوگیری می‌کند‌. این عمل به تنظیم درجه حرارت در داخل ساختمان چه در آب و هوای سرد و چه در آب و هوای گرم کمک می‌کند.
  • این ماده اختراع شده هنوز در مراحل تجربی خود است و محققان در حال آزمایش با انواع سیمان هستند تا بتوانند برای رشد دیگر گیاهان هم از آن استفاده کنند.