به گزارش پایگاه خبری ساخت و ساز هشتم، گاهیاوقات زیباترین مساجد ایران و بناهای ماندگار تاریخی باعث حیرت و شگفتزدگی ما میشوند، به طوری که از خود میپرسیم چطور و چگونه در سالهای سال پیش، بدون ارتباطات و امکانات امروزی، آثاری به این شکوه و زیبایی و البته با رعایت اصول معماری ساخته شدهاند.
از طرف دیگر مسجد، برای مسلمانان، همیشه پایگاه امنیت و همیاری بوده، بنابراین چشمنوازی بنا اهمیت بسیار زیادی داشته است.
کوشش مسلمانان ایرانی، برای خلق نمونه عالی بندگی، باعث شد که زیباترین مساجد ایران ، در کنار آثار دیگر معماری، تاثیری شگرف بر روح هنر در ایران بگذارند.
مسجد نصیرالملک معروف به مسجد صورتی، شیراز

فرقی نمیکند که مسلمان هستید یا مذهب و آیینهای دیگری را برای خود در زندگی انتخاب کردهاید؛ در هر حال، پا گذاشتن به مسجد نصیرالملک شیراز برایتان مساوی خواهد بود با هجومی از رنگهای زیبا که شما را در هالهای از معنویت اسیر خود میکنند.
به مسجد نصیرالملک، مسجد صورتی هم میگویند و این به خاطر وجود کاشیهای متعدد با طیفی از رنگ صورتی است.
شیشههای رنگی پنجرههای این مسجد و پاشیدن نورهای رنگی روی فرشها در صبح، به شدت دیدنی میشود.
نصیرالملک در گود عربان یا همان محله اسحاقبیگ قدیم واقع است و یکی از آثار ملی ایران به شمار میرود.
محمدحسن معمار در طی ۱۲ سال از سال ۱۲۵۵ خورشیدی تا ۱۲۶۷ این بنا را به دستور میرزاحسن خان (ملقب به نصیرالملک) ساخته است.
مسجد نصیرالملک دو ایوان دارد؛ ایوانهای شمالی و جنوبی که البته با هم تقارن ندارند.
حوض سنگی و فوارههای آن در حیاط هم از دیدنیهای مسجد است که در کنار تاق کاشیکاریشده و هفترنگ مسجد بسیار زیبا به نظر میرسند.
مسجد شیخ لطفالله، اصفهان

مسجد شیخ لطفالله هم یکی از زیباترین مساجد ایران است که برخلاف مساجد دیگر، مناره ندارد. این مسجد هم در ضلع شرقی میدان نقش جهان قرار دارد و قدمت آن به قرن ۱۱ هجری میرسد.
با گذر خورشید از فراز گنبد مسجد، کاشیهای کرمرنگ، هالهای از رنگ صورتی به خود میگیرند. دستور ساخت این مسجد زیبا را شاهعباس صفوی صادر کرده و استاد محمدرضا اصفهانی معمار آن بوده است.
علاقه و توجه صفویان به اسلام و شیعه باعث شده تا یادگارهای زیبا و ارزشمندی از آن دوران در قالب مساجدی دیدنی باقی بماند.
کاشیهای معرقکاریشده داخلی و بیرونی مسجد شیخ لطفالله و کتیبههای آن که مزین به خط ثلث اساتید خبره هستند، آن را در فهرست زیباترین مساجد ایران قرار میدهد.
این مسجد، آنقدر دیدنی است که پروفسور آرتور پوپ آمریکایی که مورخی شهیر است در وصف آن گفته، کوچکترین نقطه ضعفی در این بنا دیده نمیشود. نقشه، طرح، اندازهها و زیباییشناسی در این اثر معماری به راستی بینظیر است.
مسجد جامع، یزد

اگر بدانید مسجد جامع یزد حدود یک قرن است که در این شهر زیبا سرفراز و سربلند زندگی کرده قطعا به هنر و معماری ایرانی میبالید.
این بنا فقط مسجدی برای عبادتکردن نیست بلکه شاهکاری تاریخی است که دورههای مختلف تاریخ را از سر گذرانده و ردپایی از تجربه حضور در هر یک از این دورهها در آن قابلمشاهده است.
بخشی از مسجد جامع یزد از دوره ساسانیان برایتان میگویند و بخش دیگری از دوره تیموری، ایلخانی و… . کاشیهای زیبا، منارهها و سَردَر بزرگ این مسجد یزدی، آن را در شاهکارهای معماری قرن نهم هجری ایران قرار میدهد. بلندی منارههای مسجد به ۵۲ متر میرسد.
کاشیهای معرقکاریشده و گنبد و سقف آن هم که دیگر جای خود دارند.
مسجد جامع یزد دارای نقشهای چهارگوش است و ظاهرا از کعبه در طراحی آن الهاماتی گرفته شده است. این سبک از طراحی نقشه در معماری اسلامی جایگاه ویژهای دارد و جزو بهترین مساجد ایران محسوب میشود.
مسجد آقا بزرگ، کاشان

مسجد آقابزرگ هم زیباست و هم حالوهوایی معنوی دارد. اما از اینها که بگذریم، حیاط جذاب آن باعث میشود تا گشتوگذار در مسجد باصفاتر هم بشود.
در اواخر پادشاهی محمدشاه، ملامهدی نراقی که به آقابزرگ معروف بوده، مدرسه و مسجدی میسازد که تا هنوز پابرجا و دیدنی است.
یکی از نقاط شاخص مسجد آقابزرگ، صفا و صمیمیت فضای آن عنوان میشود. این صمیمیت و راحتی که به بازدیدکنندگان القا میشود تا حد زیادی مدیون گنبد ساده و دیوارهای آجری مسجد است.
در فصول گرم سال، هوایی خنک در ساختمان به گردش درمیآید. این حجم از دانش و خلاقیت در معماری در آن سالها بهشدت قابلتأمل است.
از مهمترین تزئینات مسجد آقا بزرگ که هوش از سر هر هنرشناسی میبرد، میتوان به گچبریهای بیبدیل، نقاشی مقرنسکاری، کاشیکاری، رسمی بندی و یزدی بندی اشاره کرد و آنچنان هنرمندانه انجام شده که باعث شده نام مسجد آقابزرگ نیز در بین لیست زیباترین مساجد ایران قرار بگیرد.
مسجد جامع عتیق، اصفهان

مسجد جامع اصفهان که به نام مسجد عتیق و مسجد جمعه نیز شناخته میشود،که قدمت بنای اولیه آن به سال ۱۵۶ هجری قمری میرسد، یعنی چیزی حدود ۱۳۰۰ سال پیش!
این مسجد دروان خود در رشد شهرنشینی در اصفهان تأثیر به سزایی گذاشت و همواره در طول تاریخ مورد توجه قرار میگرفت.
مسجد جامع اصفهان که جزء زیباترین مساجد ایران شناخته میشود، چندین بار مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است و آنچه امروزه میبینیم، از تغییرات دوران سلجوقی بر جای مانده است.
شکوه بنای مسجد و رازآلود بودن فضای شبستانها، حس و حالی متفاوت دارد که باید از نزدیک تجربه کرد. محراب زیبای الجایتو خود همانند یک تابلوی گرانبها، هنر دستان سازندهاش را به رخ میکشد.
این مسجد در سال ۱۳۱۰ به ثبت ملی رسید و همچنین جزء آثار ثبت شده ایران در یونسکو نیز شناخته میشود.