به گزارش پایگاه خبری ساخت و ساز هشتم، از لحاظ بررسی انواع سیمان باید گفت: این متریال یک فرآورده شیمیایی است که در صورت ترکیب با آب سفت شده و تبدیل به جسمی سخت می شود. در صنعت ساختمان همواره به یک ماده چسباننده آبی نیاز است، ماده ای که مقاومت بسیار بالا داشته و برای چسباندن مصالح به یکدیگر به کار رود.
سیمان به عنوان یک متریال در دسترس این نیاز را برطرف می نماید و با قابلیت ترکیب با آب نوعی ماده چسبنده ایده آل برای مصارف ساختمانی ایجاد می کند.
این ماده از ترکیب آهک (اکسید کلسیم) با اکسیدهای قلیایی، اکسید آهن، اکسید سیلیسیم، اکسید آلومینیوم و اکسید منیزیم بدست می آید.
انواع سیمان و کاربرد آنها
سیمان پرتلند نوع ۱ همان سیمان معمولی است.
سیمان پرتلند تیپ ۲ تحت عنوان سیمان اصلاح شده نیز شناخته میشود.
میتوان از سیمان اصلاحشده در بتنریزیهای حجیم و بتنریزی در هوای گرم بهره برد. در حقیقت این نوع سیمان پرکاربردترین تیپ سیمان است چرا که در پی چینی، انواع دیوارچینی (آجر- سفال- بلوک و…)، کاشیکاری و بسیاری دیگر کاربرد فراوان دارد.
همچنین از این نوع سیمان در ساخت قطعاتی مانند بلوک سیمانی، کپل، جدول و انواع تیر برق استفاده میشود.
سیمان پرتلند نوع ۳ تحت عناوین دیگری نظیر سیمان زودگیر یا سیمان سخت شونده نام برده شده است.
در مواقعی که کار بهرهبرداری باید زودتر از موعد انجام گیرد مورد استفاده بیشتری دارد. این سیمان در شرایط آب و هوایی سرد هم سریعاً بهعملآمده و تنها نکتهای که باید ضمن بهرهوری از آن در نظر داشت، استفاده از ضدیخ است
سیمان پرتلند نوع ۴ تحت عنوان سیمان کندگیر مشهور میباشد. این سیمان در دمای بالا ۴۰ درجه، در بتنریزیهای دارای سرعت کمتر و بهصورت لایهلایه مورد استفاده قرار میگیرد.
سیمان ضد سولفات
سیمان پرتلند نوع ۵ با نام دیگر سیمان ضد سولفات شناخته شده است.
بدین ترتیب، هنگامیکه محیط سازه بتنی در معرض سولفاته شدید است از سیمان پرتلند نوع ۵ بهره برده میشود.
سیمان گروت از آب، سیمان، ماسه و افزودنیهای دیگر تشکیل شده است. برای پُر کردن فضاهای خالی و ترکهای بزرگ و برای جلوگیری از لایهلایه شدن یا خرد شدن از گروتریزی استفاده میشود.
گروتها از نظر ظاهری به شکل پودر میباشند که پس از اختلاط با آب، بهصورت ملات سیال مورد استفاده قرار میگیرند، گروت بافر پرمصرفترین نوع گروت میباشد.
سیمان پرتلند سفید همانند سیمان پرتلند معمولی تهیه میشود با این تفاوت که در مواد اولیه آن اکسید آهن وجود ندارد به همین دلیل نباید از خاک رس استفاده کرد ولی در این صورت هزینه بالا میرود.
به همین دلیل از همان مواد اولیه استفاده کرده و به آن کلرور کالیم یا کلرور کلسیم اضافه میکنند که در کوره سیمان پزی با اکسید آهن ترکیب شده و کلرور آهن میدهد که گاز است و میپرد و رنگ سیمان سفید میشود.
سیمان سفید نباید بیش از ۰٫۰۲ درصد وزناش اکسید آهن داشته باشد.
قیمت انواع سیمان
سیمان بهصورت پاکتی در پاکتهای ۵۰،۴۰ و ۳۰ کیلویی و بهصورت فله عرضه میشود، قیمت سیمان پاکتی و فلهای بستگی به کارخانه تولیدکننده آن و مرغوبت آن دارد.
قیمت سیمان مثل تمامی مصالح ساختمانی این روزها افزایش یافته که در نتیجه این افزایش قیمتها، قیمت تمام شده ساختمانها نیز افزایش مییابد.
طبق برآوردها قیمت تمامشده سیمان در سال جاری رشد حداقل ۲۰ درصدی داشته و با شرایط فعلی، روند قیمت تمامشده سیمان صعودی خواهد بود.
استفاده از انواع سیمان در ساختوساز
برای حفاظت از سازه های بتنی در برابر سولفات ها علاوه بر اهمیت نوع سیمان مورد استفاده، باید سولفاتی بودن خاک و آب های نزدیک به سازه نیز بررسی شود.
توجه به این نکته که سولفات زمانی که در آب حل می شود می تواند برای بتن خطرناک باشد، در انتخاب نوع سیمان مصرفی مؤثر است.
سیمان سفید
روش تهیه سیمان سفید نیز مانند سیمان پرتلند معمولی است و برای تولید آن از خاک رسی که مقدار منیزیم و سولفات آهن آن بسیار کم و زیر ۸ درصد است استفاده می شود.
برای آن که رنگ سیمان تیره نشود اصولاً سوخت کوره را از موادی که دوده تولید نمی کنند، انتخاب می کنند.
علاوه بر آن برای سفیدتر شدن رنگ سیمان و افزایش مقاومت و دوام آن هنگام آسیاب کردن سیمان کمی پودر سنگ گچ به آن افزوده می شود.
سیمان سرباره
وجه تسمیه سیمان سرباره استفاده از سرباره کوره های ذوب آهن می باشد، چرا که سنگ آهن همراه مقداری ناخالصی که شامل سنگ آهک نیز هست وارد کوره شده و به علت سبکی، این مواد روی آهن مذاب قرار میگیرند.
این سرباره ها را سریع سرد کرده و در تولید سیمان از آن استفاده میکنند.
این نوع سیمان ارزان است و در برابر عوامل مخرب شیمیایی نیز مقاومت خوبی دارد، تنها باید توجه داشت، مقاومت این سیمان در هوای سرد پایین میآید.
سیمان بنایی
سیمان بنایی از جمله سیمان های پرکاربرد برای انجام کارهای بنایی، تولید ملات و امور نازک کاری ساختمان محسوب می شود.
این سیمان برای تولید بتن مناسب نیست. سیمان بنایی از ترکیب سیمان پرتلند معمولی با پودر سنگ و مواد حباب ساز ساخته می شود و نیازی به استفاده از آهک در تولید ملات آن نیست.
سیمان رنگی
این نوع سیمان، رنگ و سیمان پرلند معمولی در نسبت های مشخص با یکدیگر ترکیب می شوند.
رنگ به کار رفته در این سیمان به صورت پودری و ریزدانه است. اغلب از نسبت وزنی کمتر از ۱۰ درصد رنگ در ساخت این نوع سیمان استفاده می شود.
از این نوع سیمان برای پوشش کف و اهداف تزئینی در ساختمان سازی استفاده می شود.
سیمان پوزولانی
در این نوع سیمان، کلینکر و مواد پوزولانی مانند خاکستر آتش فشانی و خاکستر بادی در یک نسبت مشخص با سیمان پرتلند ترکیب می شوند.
مواد پوزولانی هیچگونه ویژگی سیمانی را به تنهایی ندارند، اما هنگامی که با سیمان پرتلند ترکیب می شوند با اجزای سیمان واکنش داده و ترکیباتی با خواص سیمان را به وجود می آورند.
این سیمان در مقایسه با سیمان معمولی مقاومت بیشتری در برابر حمله سولفاتها دارد و مقرون به صرفه تر است.