به گزارش پایگاه ساخت وساز هشتم، اواسط دی ماه سال جاری (سال ۱۳۹۹ شمسی) خبری بسیار ناراحت کننده در فضای مجازی منتشر شد: بخش دیگری از طاق کسری فرو ریخت!
برخی افراد فعال در شبکه های اجتماعی کشور عراق، تصاویری از طاق کسری یا ایوان مدائن، برجسته ترین یادگار شاهنشاهی ساسانی در منطقه المدائن بغداد منتشر کردند و نوشتند که همزمان با آغاز سال ۲۰۲۱ میلادی، بخشی از سقف این بنای تاریخی (برای دومین بار) فرو ریخت!
از سال ها قبل حرف هایی پیرامون همکاری بین دو کشور ایران و عراق برای مرمت این بنا در میان مسئولان ایرانی و عراقی زده می شد، اما هیچ گاه به سرانجامی نرسید.
اکنون براساس اطلاعاتی که منتشر شده است محمدحسن محب علی، مدیر وقت دفتر ابنیه و بافت های تاریخی جمهوری اسلامی ایران در ۱۳ آذر ماه سال ۱۳۸۳ شمسی از وجود گزارشی در این معاونت خبر داده بود که از ترک هایی در طاق کسری حرف می زدند! همین گزارش کافی بود که در آن زمان کارشناسان سازمان وقت میراث فرهنگی آمادگی خود را برای بازدید از این بنا و بررسی وضعیت آن به صورت دقیق و کارشناسی شده اعلام کنند. درخواستی که عملیاتی نشد، هر چند هفت سال بعد خبرگزاری فرانسه اعلام کرد دولت عراق قصد دارد شهر ساسانی مدائن را به مقصد جدید گردشگری این کشور تبدیل کند، اما این اعلام هم عاملی برای مرمت این بنای تاریخی نشد!
بیتوجهی ها ادامه دارد!
تا دو سال بعد که رئیس انجمن علمی باستان شناسی ایران در پنجم آبان ماه سال ۱۳۹۲ شمسی و در افتتاحیه همایش بین المللی باستان شناسان جوان به محمدعلی نجفی، رئیس وقت سازمان وقت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پیشنهاد داد که مدیران میراث فرهنگی کشور به آثار فرهنگی و تمدنی باشکوه ایران در کشورهای پیرامونی – که زمانی بخش از قلمرو ایرانِ سرفراز بوده اند – توجهی ویژه داشته باشند و با رایزنی با مقامات میراث فرهنگی این کشورها، امکان حضور باستان شناسان ایرانی را برای پژوهش ها و کاوش های باستان شناسی فراهم کنند؛ او این درخواست را به آثار تاریخی کشورهای همسایه و به خصوص عراق و طاق کسری تعمیم داد. اما باز هم تصمیمی عملی برای نجات طاق کسری از ترک های جانکاه خود حاصل شد!
بی توجهی ها ادامه داشت تا هفت سال بعد یعنی ۲۲ بهمن ماه سال ۱۳۹۷ شمسی، عبدالامیر الحمدانی، وزیر فرهنگ و گردشگری عراق در سفر یک روزه ای به ایران و در دیدار با علی اصغر مونسان، معاون وقت رئیس جمهور و رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی و وزیر کنونی وزارتخانه میراث فرهنگی، در کنار پیشنهادهایی که برای توسعه همکاری های دو کشور در بخش گردشگری و میراث فرهنگی داشت، به صورت جداگانه برای نجات ایوان مدائن از ایران کمک خواست؛ که تنها واکنش علی اصغر مونسان پیرامون کمک برای مرمت کاخ کسری، تنها اعلام آمادگی بود!
اما این اعلام امادگی تنها ۲۴ روز دلخوش کننده بود! زیرا در ۱۶ اسفند ماه سال ۱۳۹۷ شمسی شبکه سومریه اعلام کرد: شب گذشته (۱۶ اسفند ماه سال ۱۳۹۷ شمسی) بخش هایی از ایوان کسری فروریخت.
ماجرای اعلام آمادگی ایران برای مرمت طاق کسری
۲۳ اسفند ماه سال ۱۳۹۷ شمسی، رییس جمهوری اسلامی ایران در سفر خود به کشور عراق از محوطه طاق کسری دیدن کرد و عبدالامیر الحمدانی، وزیر فرهنگ و گردشگری عراق نیز در زمان دیدنِ این اثر همراه رییس جمهوری اسلامی ایران، از دانشگاه بغداد خواست تا به دنبال علل خرابی بخشی از تاق کسری باشند و درباره ی مرمت آن تحقیق کنند.
این ماجرا همچنان بدون تصمیم عملی باقی ماند تا یک تیر ماه سال ۱۳۹۸ شمسی! در جلسه ای که ولی تیموری، معاون گردشگری میراث فرهنگی به عنوان نماینده سازمان وقتِ میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران در نشست با هیات عراق و معاون گردشگری این کشور حضور داشت و بعد از برگزاری نشست، درباره پیگیری پیشنهاد قبلی عراق درباره مرمت ایوان مدائن (طاق کسری) و قبرستان وادی السلام اظهار کرد:
” ایران برای مرمت این آثار باستانی قبلا هم اعلام آمادگی کرده بود، اما شرط آن، تامین هزینه های متخصصان ایرانی از سوی عراق است که اگر این شرایط از سوی آن ها فراهم شود، ایران در این باره اقدام خواهد کرد. “
سرانجام ۲۳ ماه بعد یعنی در اواسط دی ماه سال ۱۳۹۹ شمسی، این بار خود تاق کسری سعی کرد با رها کردن بخشی از بار سنگینی که به دوش داشت، هشدارها را به سمت وضعیت نامطلوب خود سوق دهد!
کارزار مردمی برای مرمت فوری طاق کسری
به تازگی کارزاری مردمی برای نجات طاق کسری به راه افتاده است.
این کارزار مردمی با درخواست مرمت فوری و نجات تاق کسری خطاب به علی اصغر مونسان، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، از ۱۷ دی ماه سال ۱۳۹۹ شمسی با جمع آوری امضا آغاز شده است و تا ۱۷ بهمن ماه سال ۱۳۹۹ شمسی نیز ادامه خواهد داشت (تا لحظه آماده سازی این مطلب، بیش از پنج هزار امضا برای نجات طاق کسریِ بی پناه جمع آوری شده است).

در متن این کارزار مردمی خطاب به علی اصغر مونسان، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چنین آمده است:
” خبر بسیار کوتاه و تلخ بود: «بخش دیگری از طاق کسری فرو ریخت».
تاق تمدن و هویت ایرانی، در حالی نفس های پایانی خود را می کشد که از همیشه بی پناه تر مانده و شاید این فرو ریختن های سالانه اش، فریادهای آخر مادر درمانده ایست به سوی فرزندان فراموش کارش. محلی که روزی دل ایرانشهر نام داشت و خسرو در آن به دادگستری می پرداخت، هم اکنون به زمین بازی کودکان تبدیل شده و ما به عنوان وارثان آن تمدن صرفاً به نظاره نشسته ایم. ملت ایران از جنابعالی و سایر مسئولان مربوطه درخواست دارد که بدون کوچک ترین معطلی، این میراث کهن را نجات دهید.
با تشکر “
برای مشارکت در کارزار مردمی درخواست مرمت فوری طاق کسری اینجا کلیک کنید.
- منبع خبر : ایسنا