سیستم گرمایش از کف چیست و چه مزایایی دارد؟
سیستم گرمایش از کف چیست و چه مزایایی دارد؟
سیستم گرمایش از کف چیست؟ اگر تصمیم به ساختن خانه جدیدی دارید یا می‌خواهید تغییراتی را در سیستم گرمایشی منزل خود انجام دهید، می‌توانید گرم کردن خانه از طریق کف را در نظر داشته باشید. در واقع یکی از مزایای گرمایش از کف این است که به طور موثر تمام سطح کف فضای خانه شما تبدیل به رادیاتور می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری ساخت و ساز هشتم، سیستم گرمایش از کف چیست؟ سیستم گرمایش از کف مربوط به سالیان دور است. زمانی که سوئدی‌ها برای گرم کردن خانه و محل زندگی خود از زغال گداخته زیر کف بهره می‌بردند. این سیستم بعدها با استفاده از جریان هوای گرم به زیر کف خانه‌های اروپایی از طریق یک بخاری بزرگ در زیرزمین یا موتورخانه پیشرفت شگرفی کرد. امروزه روش‌های زیادی برای راه‌اندازی این نوع از سیستم گرمایش وجود دارد که در این مطلب قصد داریم به آن بپردازیم.

بررسی انواع سیستم گرمایش از کف

به طور کلی به هر روشی که بتوان از طریق آن گرمایش را از طریق کف ساختمان به همه فضای آن انتقال داد، گرمایش از کف گفته می‌شود. این روش گرمایش به تازگی به خصوص برای ساکنان طبقه اول آپارتمان‌ها بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در ایران بیشتر سیستم‌های گرمایش از کف آبی هستند و آب گرم از طریق پکیج به داخل لوله‌های تعبیه شده در کف گردش پیدا می‌کند و باعث گرمایش فضا می‌شود.

سیستم گرمایش آبی

سیستم‌های گرمایش از کف به دو دسته آبی و برقی تقسیم می‌شوند. همان‌طور که در بالا به آن اشاره شد، سیستم‌های گرمایش از کف آبی از شبکه لوله‌های آب با ضخامت‌هایی کمتر از دیگر لوله‌های آب که در زیر پوشش کف ساختمان تعبیه شده‌اند و یک پکیج یا موتورخانه، تشکیل شده است. دمای آب توسط پکیج یا بویلر موتورخانه تنظیم می‌شود. با کم و زیاد کردن دمای آب می‌توان دمای محیط را هم کنترل کرد.

سیستم گرمایش از کف آبی در واقع شبیه یک رادیاتور بزرگ در کف ساختمان عمل می‌کند و می‌توان سیستم‌های گرمایش رادیاتور دیواری را با انجام برخی بازسازی‌ها و لوله‌کشی در کف ساختمان به سیستم گرمایش از کف آبی تبدیل کرد.

سیستم گرمایش برقی

سیستم‌های گرمایش از کف برقی هم از یک شبکه المنت و یک منبع برق (معمولاً شهری) تشکیل شده است. تنظیم دما در این نوع از سیستم گرمایش برقی معمولاً توسط یک سویچ که بر روی دیوار نصب است، انجام می‌شود و می‌توان آن را برای هر اتاق یا منطقه از ساختمان به دلخواه تغییر داد.

در گذشته برای اجرای سیستم برقی اقدام به المنت گذاری زیر پوشش کف ساختمان می‌کردند و سپس شبکه ایجاد شده را به یک منبع برق وصل می‌کردند و سیستم راه‌اندازی می‌شد ولی امروزه با پیشرفت تکنولوژی، فرش‌های المنت تهیه شده‌اند که می‌توان آن‌ها را زیرپوشش‌هایی مانند پارکت استفاده کرد و نیازی به بازسازی و استفاده از مصالح ساختمانی در اجرای آن‌ها نیست.

مراحل اجرای سیستم گرمایش از کف چیست؟

اولین قدم در راه اندازی سیستم گرمایش از کف دریافت نقشه گرمایش از کف است که توسط متخصص طراحی می‌شود. به صورت کلی این نقشه به ۴ دسته اصلی تقسیم می‌شود: مارپیچ، دوطرفه یا ال، سه طرفه یا یو و چهارطرفه.

براساس ویژگی اتاق و ساختمان متخصصان تصمیم می‌گیرند که از کدام‌یک از روش‌ها استفاده کنند. طرح مارپیچ اغلب در راهروها استفاده می‌شود که دارای عرض کمی و یک دیوار سرد هستند. طرح دوطرفه برای اتاق‌هایی با دو دیوار سرد، طرح سه طرفه برای اتاق‌هایی با سه دیوار سرد استفاده می‌شود. بهترین بازدهی از طرح چهارطرفه به دست می‌آید که اغلب در اتاق مهمان از آن استفاده می‌شود.

بخوانید:  رادیاتور قرنیزی چیست و چه مزیتی نسبت به سایر رادیاتورها دارد؟

نقشه گرمایش از کف شامل موارد بسیاری است، از جمله مرز سرما، درزهای انبساطی، متراژ حداقل و حداکثر و … که اگر به صورت دقیق طراحی شود، یک سیستم کارآمد خواهیم داشت و در غیراینصورت ممکن است با مشکلات بسیاری مواجه شوید.

پس از آن باید کف ساختمان عایق‌بندی و زیرسازی می‌شود تا میزان اتلاف انرژی به کمترین مقدار خود برسد.

بعد از انتخاب نوع سیستم گرمایشی موردنظر لوله‌ها روی کف عایق‌بندی شده قرار داده می‌شوند. در این مرحله نقشه طراحی شده بیشترین نقش را برعهده دارد. پس از اتمام کار سیستم باید به مدت ۶ ساعت در فشار ۶ اتمسفر تست شود تا از کار کردن صحیح آن اطمینان حاصل گردد.

مزایای سیستم گرمایش از کف چیست؟

سیستم گرمایش از کف روشی نوینی از گرمایش است که با توجه به مزایای زیادی که در پی داشته است روز به روز در حال گسترده شدن است. از این مزایا می‌توان به چند مورد زیر اشاره کرد.

  • این نوع از سیستم گرمایش را می‌توان بهترین روش برای ایجاد گرمایش دانست.
  • عمر مفید و بازده سیستم گرمایش بالا است و انرژی کمی مصرف می‌کند.
  • این نوع از سیستم گرمایش، گرمایش مورد نیاز را در جای مورد نیاز تولید می‌کند.
  • گرمایش در سیستم گرمایش از کف به طور یکنواخت‌تری نسبت به سایر روش‌های گرمایش در فضا صورت می‌گیرد.
  • این سیستم باعث خشک ماندن کف و جلوگیری از تعریق آن در هنگام نفوذ هوای سرد می‌شود.
  • هنگامی که این نوع از سیستم گرمایش در محلی اجرا شود سایر المان‌های دکوارتیو راحت‌تر جای گیری می‌کنند و فضا توسط رادیاتورها یا بخاری اشغال نمی‌شود.

معایب سیستم گرمایش از کف چیست؟

علی‌رغم تمامی مزایای قابل توجهی که در خصوص این سیستم گرمایشی وجود دارد، معایبی نیز در خصوص آن مطرح شده است که چند مورد زیر از مهم‌ترین آن‌ها هستند.

  • این سیستم به تنهایی برای مناطق سردسیر جوابگو نیستند و در کنار آن‌ها باید از سایر روش‌ها مانند شومینه، بخاری، رادیاتور دیواری و … بهره گرفته شود.
  • از زمان روشن کردن این نوع از سیستم گرمایش تا گرم شدن فضا، حدود ۲ روز طول می‌کشد که برای گرم کردن فضا در این مدت باید به روش‌های دیگر متوسل شد.
  • اگر یک مرحله از کار به خوبی انجام نشود و سیستم دچار نشتی یا خرابی شود باید کل کف کنده شود و خراب برطرف شود که بسیار پر هزینه است، پس در انتخاب مجری طرح بسیار دقت کنید.
  • درصورتی که عایق‌کاری استاندارد انجام نشود، گرمای تولید شده فرار می‌کند و موجب هدر رفت هزینه‌ها می‌شود.