سقف وافل چیست؟
سقف وافل چیست؟
امروزه استفاده از سقف وافل و تنوع سیستم‌های سازه‌ای در ساختمان‌سازی بسیار بالا رفته است. سیستم قالب بندی سقف وافل شباهت زیادی به سیستم تیرچه و یونولیت داشته با این حال وزن کمتری نسبت به بقیه دال‌ها به جز تیرچه یونولیت دارد. در این مطلب با سقف وافل و ویژگی‌هایش آشنا شوید.

به گزارش پایگاه خبری ساخت و ساز هشتم،سقف وافل نوعی سقف بتنی است که ظاهر شکیل و خوبی دارد و به دلیل مزایای اقتصادی و فنی زیاد آن، محبوب و مورد استفاده فراوان است. برای اجرای این سقف از قالب وافل استفاده می شود که وزن مرده سازه را کاهش می دهد و نمای زیبایی در سطح زیرین سقف ایجاد می کند.

این سقف از زمان های گذشته مورد استفاده قرار می گرفته است. سقف های وافل امروزه اما متفاوت تر از سقف های دیرین است.

جهت کاهش بار مرده بر روی سازه از این سقف استفاده می شود و در سازه هایی با دهانه های بلند، این نوع سقف بسیار کارآمد و کاربردی است.

سقف وافل یک طرفه

سقف های یک طرفه بیشتر در دهانه های کوتاه مورد استفاده قرار می گیرند. در این سقف، قالب ها به صورت مستطیل هستند و به صورت دال یک طرفه عمل می کنند.

در سقف یک طرفه میزان مصرف میلگرد ها به دلیل یک جهت قرار گرفتن تیرچه ها ، کاهش پیدا می کند. به همین علت اجرای سقف های یک طرفه به صرفه تر خواهد بود.

سقف وافل دو طرفه

سقف های دو طرفه بیشتر در دهانه های بلند مورد استفاده قرار می گیرند. در این سقف، قالب ها به صورت قابلمه ای هستند و به صورت دال دو طرفه عمل می کنند.

در این سقف تیرچه ها به صورت عمود بر هم قرار می گیرند. سقف‌ های دو طرفه از یک طرفه مقاومت و استحکام بیشتری دارند.

مزایای استفاده از سقف وافل

با توجه به شکل قالب این سقف، تمامی تیرچه های پیش ساخته به همراه تمامی مشکلاتی که در هنگام نصب آنها دچار می شویم حذف خواهد شد و به دلیل اجرای تیرچه درجا، سازه های ساخته شده با سقف وافل از نظر فنی بسیار بهتر و با کیفیت بیشتر اجرا می شوند.

همچنین به دلیل استحکام قالب هنگام اجرای سقف، نیروهای اجرایی و کارگران کمتر دچار آسیب شده و به راحتی می توانند روی قالب ها حرکت کنند و از ایمنی بالاتری نسبت به دیگر حالت ها برخوردار باشند.

چند مزیت دیگر:

  • همان طور که گفته شد با استفاده از سیستم وافل، سقف بصورت تیرچه درجا و بدون نیاز به انواع بلوک سقفی و یونولیت و بصورت دال موجوف یک یا دوطرفه اجرا خواهد شد.
  • امکان بازیافت قالب های وافل و استفاده مکرر از آن ها در پروژه های آتی وجود دارد.
  • اجرای آسان توسط نیروهای اجرایی و کارگران
  • حذف یونولیت در سیستم سقف وافل باعث کاهش خطرات آتش سوزی می شود و این امر باعث بالا رفتن ایمنی ساختمان می‌شود.
  • استفاده از این سیستم در ساختمان سازی موجب مقاومت ساختمان در برابر عواملی همچون زلزله می شود.

معایب سقف وافل

به طور کلی معایب این سقف ریشه در مزایای ذکر شده بالا دارد. به عبارتی از جمله معایب آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • از این سقف فقط در ساختمان سازی هایی استفاده می شود که سقف بدون شیب دارند. در صورتی که نیاز است به هر دلیلی از سقف وافل در ساختمان های شیب دار استفاده نمود می بایست در هنگام اجرای این گونه سقف ها، قسمت های باقی مانده را با خاک پر کرد.
  • عبور دادن لوله ها و اجزای تاسیساتی مورد نیاز در ساختمان در سقف های وافل بسیار پیچیده‌ تر و سخت‌ تر از دیگر سقف ها است.
  • قالب بندی آن‌ها کمی هزینه بر تر از سایر قالب بندی ها برای نمونه های دیگر سقف است.