مدیریت ساخت چیست و چه مراحلی دارد؟
مدیریت ساخت چیست و چه مراحلی دارد؟
مدیریت ساخت چیست؟ مدیریت ساخت عبارت است از دانش برنامه ریزی ، هماهنگی و کنترل پروژه از آغاز اجرا تا خاتمه آن ؛ با این هدف که پروژه در محدوده زمان، هزینه و با کیفیت پیش بینی شده به انجام برسد.

به گزارش پایگاه خبری ساخت و ساز هشتم، مدیریت ساخت چیست؟ مدیریت ساخت و ساز عبارت است از برنامه ریزی کلی، هماهنگی و کنترل روند ساخت و ساز از ابتدا تا انتها. هدف از این نوع مدیریت ایجاد پروژه ای است که نیازهای افراد بر اساس بودجه و برنامه ریزی را رفع نموده و از کیفیت، ایمنی و ریسک قابل قبول برخوردار باشد.

مدیران پروژه اغلب با اثبات مدیریت کارآمد خود در پروژه های با ارزش مشابه، جایگاه خود را بدست می آورند و توسعه ساختمان سازی به صورت گروهی لازمه موفقیت آن ها در مدیریت پروژه های مختلف است که این امر منجر به سازندگی با کیفیت بالا و پیشرفت پایدار و هماهنگ می شود. نیروهای خوب کاری در بحث ساختمان سازی از سوء مدیریت در خصوص مصالح ساختمانی عدم تمیز بودن محل پروژه و نقص در ساخت و ساز جلوگیری می کنند، از این رو نقش بسیار موثری در کاهش هزینه های کل پروژه ایفا می نمایند.

هدف از مدیریت ساخت چیست؟

پروژه‌های ساختمانی معمولاً شامل صدها فعالیت مختلف در چندین فاز متفاوت است. هر یک از مراحل ساخت و ساز نیاز به دانش مهندسی و توانایی حل مسئله برای ادامه روند پروژه را دارد. با توجه به ماهیت پیچیده و غالباً متغیر پروژه‌های ساختمانی، نقش اصلی مدیریت ساخت یا بهتر است بگوییم «مدیر ساخت»، این است که پروژه را طبق برنامه به جلو پیش ببرد.

هدف این است که پروژه مدیریت شود تا به موقع و با بودجه از پیش تعیین شده و مطابق با ضوابط و مقررات ساختمانی به اتمام برسد. این مهم می‌تواند شامل برنامه‌ریزی و مدیریت هزینه، کیفیت و ایمنی باشد گه برای انواع پروژه‌های ساختمانی اعم از مسکونی، تجاری، اداری، صنعتی، راهسازی، محیط زیست و سایر موارد باشد.

مزایای مدیریت ساخت چیست؟

بدون وجود مدیریت ساخت و ساز، پروژه در معرض خطرات پیش‌بینی نشده قرار می‌گیرد. هنگامی که پروژه در مراحل اولیه قرار دارد، مدیر ساخت نه تنها می‌تواند برای مشکلات احتمالی برنامه ریزی بهتری ایجاد کند، بلکه می‌تواند از فرصت‌های صرفه‌جویی در وقت و زمان نیز بهره‌مند شود.

بیشتر پروژه‌های ساختمانی می‌توانند به چندین پروژه کوچک‌تر یا فازهای مختلف ساختمانی تقسیم شوند. یکی از مزایای اصلی کار با یک مدیر ساخت این است که برنامه زمان‌بندی پروژه کنار هم قرار می‌گیرد تا چندین مورد از این کارهای کوچک به طور همزمان اتفاق بیفتند تا پروژه سریع‌تر شروع و به پایان برسد.

مزیت دیگر مدیریت ساخت «مهندسی ارزش» است. یک مدیر ساخت که در مرحله طراحی با یک تیم کار می‌کند، قادر خواهد بود فرصت‌هایی را برای پس‌انداز مالی ایجاد کند بدون اینکه جلوه و کیفیت کار کاهش یابد. علاوه بر این، او می‌تواند در مناطقی که ممکن است وقت و هزینه اضافی لازم باشد و ارزش سرمایه‌گذاری برای منافع پروژه را دارا باشد، مشاوره دهد.

مدیریت ساخت شامل چه مواردی می‌شود؟

مدیریت ساخت و ساز متولی سایت‌های ساختمانی است که بسته به نوع پروژه می‌تواند شامل طیف گسترده‌ای از فنون مختلف به شرح زیر باشد:

  • مدیریت هزینه‌ها: مدیر ساخت وظیفه تعیین بودجه و اطمینان از اتمام پروژه در حد انتظارات مالی کارفرما را دارد.
  • تضمین کیفیت: مدیران ساخت مطمئن می‌شوند که پیمانکاران اصلی و فرعی وظایف خود را به طور کامل و مطابق با قوانین و مقررات انجام می‌دهند.
  • نظارت بر قراردادها: این متخصصان اطمینان مطمئن می‌شوند که قراردادها تحقق یافته و همه افرادی که در این قرارداد مشارکت دارند از پروژه راضی هستند. این مهم می‌تواند شامل مدت زمان انجام کار و قیمت توافقی باشد.
  • مدیریت ایمنی: مدیر ساخت خطرات موجود در کارگاه ساختمانی را برای ایمنی کارکنان به حداقل می‌رساند. او همچنین مطمئن می‌شود که نیروهای کاری با احتیاط از مقررات و دستورالعمل‌های ایمنی پیروی می‌کنند.
  • ارتباطات: به عنوان رهبران پروژه، مدیران ساخت و ساز اغلب تماس اصلی همۀ افراد درگیر در پروژه هستند و انتظارات و تغییرات را به اطلاع نیروهای مشغول در پروژه می‌رسانند.
  • مجوزها و مدارک: مدیر ساخت کلیه مدارک و مجوزهای لازم برای شروع و پایان پروژه را پیگیری و کنترل می‌کند.
بخوانید:  درباره قانون عقب نشینی ساختمان چه می‌دانید؟

علکرد مدیریت ساخت چگونه انجام می‌شود؟

برنامه‌ریزی: یک مدیر ساخت و ساز از برنامه‌ریزی برای بهینه‌سازی استفاده از منابع، کاهش درگیری‌ها و حل خلاقانه مشکلات استفاده می‌کند.

زمانبندی: مدیران ساخت و ساز تعیین می‌کنند که کل پروژه چقدر به طول می‌انجامد. آن‌ها وظیفه زمان بندی هر مرحله از پروژه را بر عهده دارند.

سازماندهی: متخصصان ساخت، پروژه مورد نظر را به بخش‌های مختلف تقسیم می‌کنند و وظایف خاصی را به هر یک از اعضای تیم اختصاص می‌دهند.

نیروهای کاری: یکی از وظایف مهم مدیران ساختمانی، تعیین وظایف هر یک از نیروهای فعال در کارگاه ساختمانی است.

کنترل: آن‌ها دستاوردهای حال حاضر پروژه را با برنامه زمان‌بندی مقایسه می‌کنند و برنامه‌هایی را برای رسیدن به مهلت‌های کاری و اهداف انجام می‌دهند.

هماهنگی: مدیران ساخت و ساز مطمئن می‌شوند که هر بخش از پروژه نقش خود را به خوبی درک کرده و درمورد انتظارات و تغییرات ارتباط روشنی بین تیم‌های مختلف کاری وجود دارد.

مراحل مدیریت ساخت چیست؟

شروع

پس از برنده شدن شرکت در مناقصه، مدیر ساخت گزارش امکان سنجی را طراحی می‌کند. این سند تعیین می‌کند که آیا پروژه می‌تواند در مدت زمان مشخص و طبق بودجه مورد نظر اجرا شود یا خیر. پس از آنکه ذی‌نفعان پروژه با عملی بودن آن موافقت کردند، مدیر ساخت یک سند شروع پروژه (PID) را می‌نویسد. PID دامنه پروژه، سازماندهی تیم و اهداف را بیان می‌کند.

برنامه ریزی

  • برنامه مدیریت پروژه: برنامه مدیریت پروژه سندی است که نحوه اجرای پروژه و برآورد هزینه‌ها را به طور خلاصه بیان می‌کند. برنامه‌های مدیریت پروژه معمولاً با پیشرفت پروژه کامل می‌شود.
  • سند اسکوپ: اهداف، مزایا، نیازها و عناصر اصلی پروژه توسط سند اسکوپ تجزیه و تحلیل می‌شود. این سند برای اطمینان از اینکه همه افراد درگیر پروژه می‌دانند چه انتظاری دارند استفاده می‌شود.
  • ساختار شکست کار (WBS): ساختار شکست سلسله مراتبی از چگونگی انجام کارهای تیمی در هر مرحله از پروژه و اهداف است. این سند مقدار بودجه و برنامه را برای هر مرحله از ساخت ارائه می‌دهد. ساختار شکست این اطمینان را ایجاد می‌کند که هر مرحله از پروژه در مدت زمان معقولی به اتمام رسیده است.
  • طرح مدیریت ریسک: برنامه مدیریت ریسک خطرات احتمالی موجود در پروژه را مشخص می‌کند. این مهم به مدیر ساخت اجازه می‌دهد تا پیش بینی کند که چه مشکلی پیش می‌آید و چگونه می‌توان منابع را آماده کرد تا برای هر اتفاقی آماده بود! تکمیل یک طرح مدیریت ریسک می‌تواند به مدیران ساختمانی کمک کند قبل از شروع کار خطرات احتمالی (مشکلات اقتصادی یا اجرایی) را شناسایی کنند.

اجرا

مراحل اجرای پروژه مدیریت ساخت یکی از مراحل مهم مدیریت ساخت است. در این مرحله، مدیر ساخت بر طبق برنامه زمان‌بندی پیش می‌رود تا مطمئن شود هر مرحله از ساخت به موقع و در بودجه تعیین شده انجام می‌شود. مدیر ساخت و ساز به طور منظم جلسات را ترتیب می‌دهد تا مطمئن شود که اهداف برآورده شده و چه تغییراتی باید در بودجه و برنامه ایجاد شود. آن‌ها همچنین روند پیشرفت پروژه را به کارفرمای پروژه منتقل می‌کند.

نظارت

مدیران ساخت و ساز بیشتر پروژه را صرف نظارت بر ایمنی کارکنان و اندازه گیری پیشرفت می کنند. همانطور که پیشرفت را کنترل می کنند ، در صورت نیاز ، جدول زمانی یا اهداف را تنظیم می کنند. پروژه های ساختمانی غالباً کارهای طولانی و پیچیده ای هستند و مدیران ساخت و سازها غالباً برای دستیابی به اهداف برنامه را تنظیم می کنند. آن‌ها همچنین کیفیت کار را کنترل می کنند تا مطمئن شوند پیمانکاران و پیمانکاران فرعی انتظارات را برآورده می کنند.

  • منبع خبر : ویکی ساختمون