فن‌کویل، یک دستگاه تهویه مطبوع برای هر ساختمانی
فن‌کویل، یک دستگاه تهویه مطبوع برای هر ساختمانی
فن‌کویل نوعی مبدل چند منظوره است که سرما و گرمای محیط را فراهم می کند. در واقع این دستگاه در زمستان‌ها یک سیستم گرمایشی بسیار قوی است و در فصول گرم به ‌کمک فن تبدیل خود می‌تواند یک سیستم سرمایشی قوق‌العاده شود. معمولا استفاده از این سیستم نیاز تمام خانه ها، ادارات و مراکز مختلف می باشد.

به گزارش پایگاه خبری ساخت و ساز هشتم، فن کویل یک سیستم تهویه مطبوع است که هم برای تامین گرمایش در فصول سرد و هم برای تامین سرمایش در فصول گرم مورد استفاده قرار می گیرد. اجزای این سیستم متشکل از فن، کویل های گرمایشی و سرمایشی، شیر فلکه و فیلتر هوا است. فنی که در این سیستم تعبیه شده از جنس پلاستیک بوده و دارای وزن سبک و سرو صدای کم می باشد.

سبک بودن این فن با کاهش توان الکتروموتورها، هزینه مصرف برق را پایین می آورد و علاوه بر جلوگیری از ایجاد سر و صدا، از نظر اقتصادی نیز مقرون بصرفه می باشد. علاوه بر آن فیلتر هوایی که در فن کویل ها نصب می شود هوای ورودی به داخل ساختمان را فیلتر نموده و هوایی تازه پخش می نماید.

اجزای تشکیل دهنده فن‌کویل

۱- فن

۲-کویل‌های گرمایش و سرمایش که معمولا از لوله های مسی با پره های آلومینیومی ساخته می شوند.

۳-فیلتر هوای قابل تعویض یا قابل شستشو

۴-شیر فلکه

۵-شیرهواگیری

انواع فن‌کویل

ظرفیت فن‌کویل با توجه به اندازه محیط انتخاب می شود. سیستم هوادهی فن‌کویل با توجه به نوع آن تفاوت دارد. این وسیله کاربردی را می‌توان در مدل‌های زیر انتخاب کرد:

فن‌کویل سقفی

این وسیله از تاسیسات ساختمانی دو منظوره است که در سقف کاذب و یا زیر سقف نصب می شود. سیستم هوادهی فن کویل سقفی از دریجه جلویی و به صورت افقی است. فن کویل هایی که در سقف کار می شوند به صورت روکار و در معرض دید قرار دارند را به نام فن کویل سقفی کابینی یا توکار هم می شناسند.

این وسیله برای نصب در ساختمان های مسکونی مناسب تر است و موقع کارکرد، صدای بسیار پایینی از فن ها شنیده می شود. قیمت فن کویل نسبتا مناسب است و از لوازم گرمایشی و سرمایشی محبوب در بین خانواده هاست.

فن‌کویل زمینی

انواع دستگاه های ایستاده یا زمینی برای تامین سرمایش و گرمایش ساختمان تولید شده که با توجه به فضا کاربرد بیشتری دارد. در مناطقی که فضای کافی برای نصب فن کویل در گوشه ای از اتاق وجود داشته باشد می توان از نوع زمینی استفاده کرد.

هوادهی این دستگاه به سمت بالا بوده و تنظیمات هوادهی با نوع سقفی متفاوت است. معمولا در مراکز آموزشی، بیمارستان ها و ساختمان هایی که امکان شکافتن سقف برای نصب فن کویل نیست، این دستگاه استفاده می شود.

فن‌کویل دیواری

فن کویل دیواری بر روی دیوار نصب می شود و جهت پخش هوای آن به سمت رو به رو است. این نوع فن کویل ظرفیتی بین ۲۰۰ الی ۸۰۰ فوت مکعب بر دقیقه دارد.

فن کویل های دیواری در مدل های مختلف در بازار موجود هستند و از نظر زیبایی ظاهری مورد پسند برای تمام سلیقه ها دارند.

مزایای سیستم فن‌کویل در ساختمان

  • یکی از مزایای سیستم گرمایشی و سرمایشی فن کویل نصب آن از طریق لوله کشی است، غیر از مدل سقفی یا کانالی آن که در سقف کاذب  نصب می شود و نیاز به کانال کشی دارد سایر مدل ها به راحتی و از طریق لوله کشی نصب می شوند.
  • نصب فن کویل به میزان قابل توجه منجر به کاهش هزینه های برق مصرفی در ساختمان می شود.
  • ظاهر فن کویل به شکل مکعب هایی با ابعاد کوچک است که فضای زیادی در ساختمان اشغال نمی کند، از این رو نصب این سیستم تهویه هوا مناسب هر نوع ساختمان است.
  • هزینه نصب فن کویل به نسبت سیستم هایی که نیاز به کانال کشی دارند کمتر است.
  • نگهداری و مراقبت از این سیستم تهویه آسان است.
  • فن کویل به هواساز مجهز است، از این رو نیاز به نصب سیستم مکمل برای تامین هوای تازه در ساختمان نمی باشد.
  • سیستم فن کویل سر و صدای کمتری در مقایسه با داکت اسپیلت تولید می کند. به علت عدم استفاده از کانال کشی سر و صدای این فن در کانال نمی پیچید، در نتیجه میزان صدای تولیدی بسیار کم است.
  • در ساختمان هایی که بام آنها تحمل بار اضافی ندارد، استفاده از فن کویل مناسب ترین گزینه برای کاهش تجهیزات سرمایشی و گرمایشی است.

معایب فن‌کویل چیست؟

  • نگهداری از سیستم فن کویل در مقایسه با سیستم های تمام هوا اندکی تخصصی تر است
  • در برخی از موارد لازم است تا برای خروج هوا در مناطق داخلی، نیاز به کانال جداگانه باشد.