صفر تا صد مراحل ساختمان‌سازی
صفر تا صد مراحل ساختمان‌سازی
مراحل ساختمان‌سازی چیست؟ برای ساخت یک ساختمان باید از انجام چه کاری شروع کنیم؟ بسیاری از ما درباره ساخت‌وساز خانه اطلاعی نداریم، اما مهندسان و مالکان زمین می‌دانند که مراحل ساختمان‌سازی چقدر نیاز به دقت و تمرکز دارد. در این مطلب با 6 مرحله مهم ساختمان‌سازی آشنا شوید.

به گزارش پایگاه خبری ساخت و ساز هشتم، به دست آوردن اطلاعات برای مراحل ساختمان‌سازی، امری بسیار ضروری است. بسیاری از افراد هیچوقت به مراحل ساختمان‌سازی فکر نمی‌کنند و اصلا نمی‌دانند که یک ساختمان باید چه مراحلی را طی کند تا تبدیل به یک خانه امن و راحت شود.

برای ساخت هر ساختمان ۶ مرحله اساسی و مهم وجود دارد:

بازدید از زمین

قبل از شروع هر نوع عملیات ساختمانی باید محل ساختمان بازدید شده و وضعیت و فاصله آن نسبت به خیابانها و جاده‌های اطراف مورد بازدید قرار بگیرد.

همچنین پستی و بلندی و سایر عوارض زمینی می‌بایستی بوسیله مهندسین نقشه بردار تعیین گردد.

همچنین باید محل چاههای فاضلاب و چاههای آبهای قدیمی و مسیر قنات قدیمی که ممکن است در هر زمینی موجود باشد تعیین شده و محل آن نسبت به پی سازی مشخص گردد.

و در صورت لزوم می‌باید این چاهها با بتن و یا شفته پر شود و محل احداث ساختمان نسبت به مین تعیین شود و نسبت به ریشه کنی (کندن ریشه‌های نباتی که ممکن است در زمین روئیده باشد) آن محل اقدام شود و خاکهای اضافی به بیرون حمل گردد و بالاخره باید شکل هندسی زمین و زوایای آن کاملاً‌ معلوم شده و با نقشه ساختمان مطابقت داده شود.

گودبرداری

گودبرداری بعد از پیاده کردن نقشه و کنترل آن در صورت آن در صورت لزوم اقدام به گودبرداری می‌نمایند.

گودبرداری برای آن قسمت از ساختمان انجام می‌شود مانند موتورخانه‌ها وانبارها و پارکینگ‌ها و غیره.

همچنین گودبرداری برای رسیدن به خاکی که مقاومت لازم برای تحمل بار ساختمان داشته باشد نیز انجام می‌شود.

ظاهراً‌ حداکثر عمق مورد نیاز برای گودبرداری تا روی پی می‌باشد بعلاوه چند سانتی متر بیشتر برای فرش کف و عبور لوله‌ها (در حدود ۲۰ سانتی‌متر که ۶ سانتی‌متر برای فرش کف و ۱۴ سانتی‌متر برای عبور لوله‌ می‌باشد).

ولی گاهی اوقات گودبرداری را تا زیر پی ادامه می‌دهند در این صورت قالبندی وشناژبندی و آرموتور بندی راحت‌تر امکان پذیر می‌شود.

ثانیاً‌ پی‌های ما تمیزتر و درستر خواهد بود و در ثانی می‌توانیم خاک حاصل از چاه کنی و همچنین تفاله‌های ساختمان را در فضای ایجاد شده بین پی‌ها بریزیم که این مطلب از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه می‌باشد.

زیرا معمولاً‌‌ در موقع گودبرداری کار با ماشین صورت می‌گیرد و درصورتیکه برای خارج نمودن تفاله‌ها و خاک حاصل از چاه فاضلاب از محیط کارگاه می‌باید از وسایل دستی استفاده نماییم که این امر مستلزم هزینه بیشتری نسبت به کار ماشین می‌باشد.

پی‌گذاری

پی‌گذاری عملیاتی است که برای استحکام بنیه‌ی ساختمان انجام می‌گیرد.

پی‌ها قسمت‌هایی از ساختمان هستند که نیروهای وارده به ساختمان را به زمین منتقل می‌کنند و از این طریق از شدت ارتعاشات کاسته و سبب استحکام ساختمان می‌شوند.

برای عملیات پی‌گذاری باید ابتدا عمل گودبرداری انجام شود؛ گودبرداری به برداشتن حجم زیادی از خاک زمین گفته می‌شود که در نتیجه‌ی آن یک حفره‌ی بسیار بزرگ در سرتاسر زمین به عمق حداقل نیم متر ایجاد می‌گردد.

در صورتی که ارتفاع ساختمانی که قرار است ساخته شود، زیاد بلند نباشد، گودبرداری در ارتفاع کم صورت گرفته که به آن گودبرداری سطحی نیز گفته می‌شود.

این نوع از گودبرداری گاه حتی با کلنگ و بیل به صورت دستی هم قابل انجام است.

بخوانید:  هر آنچه باید درباره مدل سازی اطلاعات ساختمان BIM بدانید

برای احداث ساختمان‌های بزرگ و برج‌های بلند نیاز به گودبرداری عمیق است که در این صورت این کار با استفاده از بیل‌های مکانیکی و ماشین‌آلات حفاری انجام خواهد شد.

گودبرداری تا جایی انجام می‌شود که از بابت نشست‌های احتمالی زمین اطمینان حاصل گردد؛ در این حالت اصطلاحاً می‌گویند که گودبرداری تا رسیدن به زمین بکر انجام می‌شود.

آرماتوربندی

آرماتوربندی یکی از مهم‌ترین مراحل ساختمان‌سازی است. اگر آرماتوربندی به درستی انجام نشود، استحکام ساختمان را مورد تهدید قرار می‌دهد.

انواع نیروهایی را که به بتن وارد می‌شود، می‌توان به دو دسته‌ی فشاری و کششی تقسیم‌بندی کرد. استحکام فشاری بتن به مقاومتی گفته می‌شود که بتن در برابر نیروهای وارده عمود از خود نشان می‌دهد.

استحکام کششی نیز مربوط به مقاومتی است که در آن نیروها به صورت رفت و برگشتی به بتن وارد می‌شوند.

بتن استحکام فشاری بالایی دارد اما در برابر نیروهای کششی بسیار شکننده و ضعیف است.

آرماتوربندی به عنوان یکی از مراحل ساخت ساختمان دقیقاً به همین منظور انجام می‌گیرد تا مقاومت کششی بتن افزایش یابد.

در آرماتوربندی میلگردها به وسیله‌ی جوش یا بست فلزی کنار هم قرار داده شده و باعث می‌شوند تا استحکام کششی بتن افزایش یابد.

در حقیقت تمام نیروهای کششی وارده به ساختمان به میلگردها وارد می‌شوند.

قالب‌گیری و بتن ریزی

قالب‌گیری یکی دیگر از مراحل ساختمان‌سازی است که در ساختمان بتنی اجرا شده و در آن از قطعه‌های چوبی یا فلزی برای شکل دادن به بتن استفاده می‌کنند.

در مرحله‌ی بتن‌ریزی بتن تا قبل از سفت شدن به حالت نرم بوده و احتمال فروپاشیدگی آن وجود دارد؛ به همین خاطر وجود قالب‌ها سبب می‌شود تا بتن شکل خود را تا زمان سفت شدن حفظ کرده و با حفظ انسجام از مقاومت بالایی برخوردار باشد.

در این مرحله قالب‌ها باید با دقت نصب شده و محکم گردند؛ در غیر این صورت ممکن است حین کار در اثر فشارهای وارده باز شده و عملیات بتن‌ریزی را خراب کنند.

در ایران استفاده از قالب‌های چوبی برای بتن‌ریزی ساختمان بتنی بیشتر رایج است؛ از آنجایی که تخته‌های قالب در زمان قالب‌گیری ممکن است به بتن خیس بچسبند، سطح آن‌ها را با روغن‌های مخصوص چرب می‌کنند تا از این اتفاق جلوگیری بعمل آید.

همچنین چرب کردن سطح تخته‌ها سبب می‌شود تا رطوبت بتن به چوب سرایت نکرده و بتن به طور اصولی محکم شود.

اسکلت بندی

در این روش ابتدا ستون‌ها، پل‌ها و تیرها ساخته می‌شوند و سپس پلکان بین طبقات قرار داده می‌شود. ستون‌ها قبل از قسمت‌های دیگر ساخته می‌شوند.


انواع ستون‌ها در اسکلت فلزی بر حسب باری که بر آن‌ها وارد می‌شود، به سه دسته تقسیم می‌شوند: ستوتن‌های وسط، ستون‌های کناری و ستون‌های گوشه‌ای.

در اجرای اسکلت فلزی ستون‌ها باید به دقت به یکدیگر جوش داده شوند و هرگونه خلل در جوش‌ها می‌تواند در استحکام کل اسکلت خلل وارد کند.

همچنین ستون‌های فلزی باید از قبل به ضد زنگ آغشته شوند.

اگر از ضد زنگ برای پوشش ستون‌ها استفاده نشود، بعداً دچار اکسید یا زنگ‌زدگی شده و در نتیجه در آن‌ها خوردگی به وجود خواهد آمد که این موضوع استحکام آن‌ها را از بین می‌برد.