به گزارش پایگاه خبری ساخت و ساز هشتم، معماری یک هنر خارقالعاده است که یکی از مهمترین دستاوردهای بشر محسوب میشود. انسان با استفاده از انواع سبکهای معماری توانسته موارد بسیاری را از جمله: عقاید شخصی، بومی، فرهنگی و…خود را ابراز کند.
انواع سبکهای معماری از مطالعه بر روی روند تکامل تاریخ معماری نشأت میگیرند و با آن پدیدار میگردد. سبکهای معماری معمولا باتوجه به محدوده مکانی، زمانی، مکتب فکری، اعتقادی و تقسیمبندی میشوند.
معماری کلاسیک
سبک کلاسیک را میتوان مادر تمام سبکهای معماری دانست. این سبک زمینه را برای ایدههای جدید و تحولات آینده با نما و ظاهر سنگین و باوقار و مجلل و تناسبات زیبنده و نیکو فراهم ساخت. معماری کلاسیک از عناصر برگرفته دوران کلاسیک رم و یونان تشکیل شده است.
ویژگیهای معماری کلاسیک:
- استفاده از یک یا چند مورد از شیوههای معماری کلاسیک که از اشکال و ابعاد رایج برای ستونها و اسپرها پیروی میکند؛ این نقشهی مقبول، همان طرح افقی است که گچبریها و برجستهکاریهای مختلفی در قسمت بالای آنها استفاده میشود.
- استفاده از ویژگیهای متداول دیگری همچون سنتوری (آذین بالای درب) و نردههای پلکان
- ترجیح دادن طرحها و نماهای متقارن به نقشههای بیقاعده و نامنظم
نمونهای از سبک معماری کلاسیک:

معماری گوتیک
معماری گوتیک، یکی از سبکها و دورههای تاریخی معماری است. این یک سبک مذهبی است که همواره در خدمت کلیسا بودهاست. هنر معماری گوتیک در میان سالهای ۱۱۳۷ و ۱۱۴۴ (میلادی) در جریان بازسازی کلیسای سن-دنی فرانسه پا به عرصه وجود گذاشت و تا اواسط قرن شانزدهم میلادی در اروپا معمول بود.
ویژگیهای معماری گوتیک:
- طاق نوکتیز
- پشتبند معلق (شمشیری)
- قوس جناغی (دندهدار)
- ستونهای باریک
نمونهای از سبک معماری گوتیک:

معماری رنسانس
رنسانس در زبان فرانسوی به معنی «تولد دوباره» است و به دورهی بیداری و پیشرفت در ایتالیا و اروپای شمالی برمیگردد. معماران رنسانس معتقد بودند که جهان در درجهی کمال قرار دارد و قوانین آفرینش بر پایهی اصول ریاضی بوده و دقیق و حساب شده است.
ویژگیهای معماری رنسانس:
- چیدمان متقارن پنجرهها و درها
- استفادهی فراوان از ستونهای کلاسیک و ستونهای چسبیده به دیوار (ستون دیواری)
- آذینهای بالای درب یا همان سنتوریهای سهگوش
- نعل درگاه مربعی شکل
- طاق
- گنبد
- سقف داخلی مسطح یا حفرهمانند
- طاقچههای داخل دیوار که با مجسمه پر میشدند
نمونهای از سبک معماری رنسانس:

معماری آرت دکو
آرت دکو یکی دیگر از انواع سبکهای معماری بین سال ۱۹۲۵ تا ۱۹۴۰ میلادی در سطح بینالمللی مورد توجه قرار گرفت و با اجزاء گران بها و زیبنده خود توانست بسیار مجذوب کننده باشد. ولی آرت دکو پس از زمانی محبوبیت خود را به علت گران قیمت بودن از دست داد.
ویژگیهای معماری آرت دکو:
- شکلهای هندسی
- استفاده از خطوط زیگزاگ
- نقاشیهای دیواری
- مجسمه و نقش برجسته
- فلزکاری
- درون مایههای اساطیری
- ملیگرایی
- شمایلنگاری
نمونهای از سبک معماری آرت دکو:

معماری هایتک
سبک معماری هایتک یا معماری فناوری برتر یا تکنولوژی پیشرفته (high-tech) یک سبک معماری و طراحی صنعتی است که در دهه ۱۹۷۰ پدیدار شد و عناصر پیشرفته تکنولوژی و صنعت را با هم ترکیب کرد. این سبک هایتک تمام لوازمات و تجهیزاتی که تا قبل از این در داخل بنا و ساختمان خود را نمایان میکرد را بیرون کشانده و به سوی ظاهر و نما بیرونی ساختمان انتقال داد .
ویژگیهای معماری هایتک:
- فرم در خدمت عملکرد بنا
- داشتن ساختار فلزی
- استفاده از جزئیات غیرضروری ممنوع
- شباهت بنا به ساختمانهای مینیمال
- توجه به نورپردازی
نمونهای از سبک معماری هایتک:
